top of page

A Dalszerzők Napja

A dalok mindenhol velünk vannak. Velük ünnepeljük az élet nagy pillanatait, összekapcsolnak fontos emberekkel, a nehéz élethelyzetekben erőt, a hétköznapokban új lendületet adnak.

A zene olyan érték, ami a dalszerzők és zeneszerzők nélkül nem lehetne az életünk része.
Erről szól a Dalszerzők Napja és a #kösziadalt.

dalszerzoknapja_2021.jpg

Középpontban: a szerző

Bár a reflektorfényben a jól ismert előadók állnak, a sikeres zenei produkció nem csak hozzájuk köthető. Mivel a dalok szerzői sokszor a háttérben maradnak, a közönség gyakran még a nevükkel sem találkozik. A Dalszerzők Napját azért hívtuk életre, hogy jobban megismerhesd azokat, akiknek a kedvenc hazai slágereidet köszönheted.

#kösziadalt

Köszönöm – sokszor ennyi is elég ahhoz, hogy örömet szerezz. Október 8-án gondolj te is a dalszerzőkre, miközben kedvenc dalaidat hallgatod! Posztolj róla, és használd a #kösziadalt hashtaget! Kis lépés neked, nagy lépés a magyar dalszerzőknek.

Dalszerzők Napja '20-'22

2020-ban 68 szerző az Artisjus mobilvideó pályázatának keretein belül mutatta be kisfilmben szerzői énjét, a közönségnyertes Varga Livius lett. 2021-ben négy dalszerző nagykövet (Molnár Ferenc Caramel, Németh Alajos Lojzi, Schoblocher Barbara, Szentpáli Roland) vitte hírét a felmérésnek, ami igazolta, hogy A dal erőt ad a legnehezebb időkben is.

2022-ben pedig 37 magyar dalszerző közösen írt egy dalt Ez a dal mindenkié címmel, ezzel új rekordot felállítva, hogy megmutassák: a dal összeköt. Szerzőket a közös alkotás által, a közönséget a hallgatás által.

Október 8.

A Dalszerzők Napját minden évben október 8-án ünnepeljük. Hogy miért pont ekkor? 1967-ben a kultikus Bosch klubban – melyet azóta poptörténeti emlékponttá avattak - ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt. Hogy melyik volt ez a dal? Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dala, az Illés-együttes előadásában.

Dalszerzők Napja - Kezdet

Az első Dalszerzők Napját 2018-ban az Artisjus Egyesület kezdeményezésére ünnepeltük meg. Ekkor 4 dalszerző-előadó párossal készült videó (Freddie - Csarnai Bori, Péterfy Bori-Tariska Szabolcs, Margaret Island-Hujber Szabolcs, Molnár Tamás – Radics Gigi), hogy a dalok szerzőire irányítsák a figyelmet.

A következő évben közösségi médiakampányt indítottunk #kösziadalt hashtaggel.

Oszd meg személyes történeted egy facebook, instagram vagy tikoktok posztban!

#adalszerzőazelső   #kösziadalt   #dalszerzőknapja

Posztold kedvenc dalodat, nézz utána, ki írta a szövegét és ki szerezte a zenéjét!

Posztolj egy régi fotót!

Van olyan korábbi közös fotód egy számodra fontos emberrel, ami felejthetetlen élményt örökít meg és kedvenc zenédhez kötődik? Legyen az egy emlékezetes koncert, közös zenélést a tábortűz mellett, vagy bármilyen pillanat, amit a zene tett teljessé. Keresd elő és oszd meg egy posztban!
bottom of page